Basında Mus2okur

BT Haber, 19-25 Kasım 2007

19-25 Kasım 2007 BT Haber gazete küpürü

Söyleşinin kupürünü görmek için tıklayınız: (Sayfa 1, Sayfa 2).

Data-Soft´un Türk müziğine armağanı: Mus2okur

Selin Kalman

Yazılım şirketi Data-Soft, matematik yüksek mühendisi M. Kemal Karaosmanoğlu tarafından geliştirilen Mus2okur adındaki Türk Müziği Multimedya Ansiklopedisi´ni müzikseverlerin beğenisine sundu. Yaklaşık iki ay önce pazardaki yerini alan ürün, Carrefour, D&R ve Megavizyon´dan edinilebiliyor. Mus2okur, Türk müziğiyle ilgili makam, form, usul gibi yapıları; perde, akort gibi kavramları ve besteci, güfte yazarı gibi kişileri, işitsel ve görsel desteklerle tanıtmayı hedefliyor.

Ürün üzerinde uzun zaman önce çalışmaya başlayan Data-Soft Ar-Ge Yöneticisi Matematik Yüksek Mühendisi M. Kemal Karaosmanoğlu, projenin hayata geçirilmesi için 3 yıl önce yeni bir Ar-Ge ekibi oluşturdu. Karaosmanoğlu´nun projeyi hızlandırmasının sonucunda ürün satışa sunulmaya başlandı. Karaosmanoğlu, Data-Soft´taki görevinin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi´nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Data-Soft´un matematik yüksek mühendislerinden biri olan Süleyman Metin Yılmaz ise Karaosmanoğlu ile beraber 80´li yılların başında üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmış. Daha sonra özel sektöre geçen iki mühendis arkadaş, Data-Soft çatısı altına tekrar biraraya gelmiş. Akademisyenlikten tam olarak vazgeçmeyen Karaosmanoğlu yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak üniversitede müzik aritmetiği, fiziği ve teknolojisi üzerine dersler veriyor.

Data-Soft´un 1986´da üç ortaklı kollektif bir şirket olarak kurulduğunu belirten Süleyman Metin Yılmaz, yazılım ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiklerini söyledi. Kreatif ticari yazılımların yanı sıra bazı sektörel yazılımlar geliştirdiklerine değinen Yılmaz, Mus2okur ürününün pazara sunulmasıyla farklı dağıtım kanallarıyla tanıştıklarını ifade etti. Ürünün dağıtımı için Final adlı dağıtım şirketiyle anlaştıklarını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Mus2okur için kitap, müzik ve CD satımı yapan zincir mağazalarla çalışmaya başladık. Ürün teknolojiye çok yakın durmayan kişilerin bile kolay ve rahat kullanımını sağlama hedefiyle yola çıktı. Ürünü kullanan kişilerden olumlu geri beslemeler aldık. İlk aşamada 5 bin adet basılan Mus2okur´un, ikinci aşamada 10 bin adet hedefi var. Mus2okur ayrıca Ar-Ge projesi olarak KOSGEB´e sunuldu ve kabul edildi.”

Çok boyutlu proje

Mus2okur´un veritabanında bin dolayında eser bulunduğunu kaydeden M. Kemal Karaosmanoğlu, ürün sayesinde eserlerin notasının görüntülenebildiğini, söz konusu eserlerin enstrümantal olarak dinlenebildiğini ifade etti. Eserlerin tempo ve akordunun ayarlanabildiğine dikkat çeken Karaosmanoğlu, üründe ayrıca tanınmış besteci ve güfte yazarları hakkında bilgiler bulunduğunu vurguladı. Karaosmanoğlu, Mus2okur´un hayata geçirilme süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Mus2okur projesinin ilk ihtiyaç olarak ortaya çıkışı epey önceye dayanıyor. Hareket noktası olan Türk müziği yaygınlığını biraz kaybetse de bizim müziğimizdir. İnsanlar notalarını matbaanın icadından önceki gibi elle yazmak zorundaydı. Çünkü başka hiçbir araç yoktu. Zaman içinde Batı müziği için geliştirilmiş yazılımları bu amaçla kullanmaya başlayanlar oldu. Ancak müziğimizin yapısı, ara sesler, usuller, makam zenginliği, en pratik birinci dereceden Türk müziğinde kullanılan diyez ve bemol işaretleri Batı müziği yazılımlarında olmadığı için kullanışsız ve zorlama oldu. Mus2o adını verdiğimiz ürün, çok uzun yıllar önce amatörce, boş zamanlarımda geliştirmeye başladığım bir yazılımdı. Ürün, hem Türk müziği eserlerini bilgisayarla notaya almaya yarıyor hem de seslendirme yapıyor. Notaya aldığınız eserde bir hata olup olmadığını gözlemleyebilmek açısından son derece işe yarayan boyutları var. Çokluortam ve grafik tarafı da mevcut. Çok boyutlu bir proje olduğu için bir süre hazır olamadı, dar bir çevrede kullanılıyordu. Bundan 3 yıl kadar önce Data-Soft profesyonel bir ekiple baştan yazma kararı aldı.”

selink@interpro.com.tr