Basında Mus2okur
Yazının kupürünü görmek için tıklayınız.
Teknolojiye meraklıysanız...
Taha Kıvanç
Geçenlerde İstanbul´da düzenlenen dostlar arası bir fasıl ziyafetinde, ud çalışı kadar sesi de herkesi cezbeden sanatçının, önündeki masanın üzerine yerleştirdiği dizüstü bilgisayarında onbinlerce Türk musikisi eserinin kaydı olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Makamlara göre tasnif edilmiş eserler, şarkı sözleri ve aklınıza gelebilecek daha pek çok bilgi...
Ertesi gün masamın üzerine konan Türk Müziği Multimedia Ansiklopedisi büyük bir sürpriz oldu benim için. Tek bir CD´de her makamın en beğenilen şarkılarından oluşan bin kadar Türk musikisi eseri bulunuyor. Nota biliyorsanız nota üzerinde, yoksa güfte aracılığıyla ve istediğiniz çalgı âletinin sesinden eserleri meşk etme fırsatı sağlıyor bu ansiklopedi.
Ansiklopedinin daha pek çok kolaylığı var da, o kolaylıklardan beni ilgilendirenleri bile hazırlayanlara şükran borcu duymam için yeterli. Beni tanıyanlar cep telefonumda yüzlerce şarkı sözü bulunduğunu biliyorlar da, tek bir şarkıyla ilgili bilgilere erişebilmek için harcadığım saatleri bir tek ben biliyorum. Oysa www.musiki.org adresinden de bilgilerine ulaşılabilen Data-Soft firması tarafından yayımlanmış bu ansiklopedi herkese en ayrıntı gibi görünen bilgilere de kolayca erişme imkanı sağlıyor. (Data-Soft, tel.: 216- 472 4838; Faks: 216- 472 5071).
Bilgisayar teknolojisi sadece işlerimizi ve bilgiye erişimimizi kolaylaştırmakla kalmadı mesafeleri de ortadan kaldırdı.
Kaç gündür kime rastlasam “Portekiz´deki otel odamda Ankara´da bulunan evimdeki Türk televizyon kanallarını izledim” diyorum. Pek çoğu “E, ne yapalım” dermişcesine boş gözlerle bakıyorlar yüzüme. Halbuki sözünü ettiğim müthiş bir teknoloji ve evinizden ne kadar uzakta olursanız olun, Türkiye gündeminden ve (tabii izleyenler için) dizilerden uzak düşmeme imkânı sağlıyor. Evinize kurduğunuz küçük ve ucuz bir alet dizüstü bilgisayarınızı evinizdeki televizyon haline dönüştürüyor. Geçen hafta sonu Portekiz´deki otel odamda oturdum ve bilgisayar ekranımdan Kanal-7´inin ‘Haber Saati’ni izledim.
Bunu sağlayan ‘Sling Media Pro’ adlı küçük bir cihaz; bankalarda saklanan altın külçeleri büyüklüğünde imal etmişler cihazı. Yanında gelen kablolarla cihazı evinizdeki ‘hızlı internet bağlantısı’na irtibatlıyorsunuz, bir başka kabloyu da televizyon kaynağınıza iliştiriyorsunuz. Diyelim kablo-netten veya Dijitürk´ten alıyorsunuz televizyon yayınlarını ve belli bir sırayla televizyonunuza sıralamışsınız; dizüstü bilgisayarınızda o kaynaktaki bütün kanalları evinizdeki sırayla izleme fırsatı buluyorsunuz.
Tabii izlediğiniz yerde de hızlı internet bağlantısı varsa...
Evinizdeki kablosuz bağlantıyla irtibatlı cihaz, dizüstü bilgisayarınıza yüklediğiniz ‘Sling’ yazılımı ve izlediğiniz yerdeki hızlı internet... Bu yolla Türkiye´de izlenebilen bütün televizyonlar dünyanın her yerinde sizin için izlenebilir hale geliyor.
Bu yazıyı dizüstü bilgisayarımda yazarken bir yandan da ekranımın bir köşesinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan´ın Meclis´te yaptığı bütçeyi sunuş konuşmasını izliyorum. ‘Sling-Pro’ cihazımın takılı olduğu televizyondan yine kilometrelerce uzaktayım ve dahası ‘Sling-Pro’nun bağlı olduğu televizyon cihazı da açık değil.
İlk akla gelen sorunun “Pahalı mı?” olacağını biliyorum. İlginizi çektiyse ikinci soru da muhtemelen “Cihazı nereden bulabilirim?” olacak. Pahalı değil cihaz, ABD´de 180 dolar civarında bir fiyatla satılıyor. Ben bir dostum aracılığıyla getirttim, Türkiye´de henüz bulunmuyor çünkü... Ancak yakında bizdeki teknoloji marketlerinde de satılmaması için bir sebep görmüyorum.
“Cep telefonumda tuttuğum arşiv” dediğimde birileri çok özel cep telefonları kullandığımı sanıyor. Oysa neredeyse bütün telefonlarda artık bilgi depolama özelliği var, hemen hepsinin belleği bir kartla artırılabiliyor. Biraz vakit ayırabilirseniz, adres defterinizdeki telefon numaralarını aktardığınız kolaylıkla, depoladığınız bilgileri de cebinizde taşıyor hale gelebilirsiniz.
Ancak şimdilerde kullandığım ‘BlackBerry’ cep telefonu öncekilerden biraz farklı. Bu marka telefonlar internete sürekli bağlı ve e-posta mesajlarınız geldiği anda ekrana yansıyor. Özellikle işlerini internet üzerinden yürüten ve posta mesajlarına bağımlı kişiler için büyük bir kolaylık sağlıyor BlackBerry.
Servis özel bir abonelik gerektiriyor. Abonesi olduğunuz telefon hattı ücretine ek olarak aylık 40 milyon TL kadar bir ücret ediyorsunuz bu sürekli internet ve e-posta bağlantısı için...
Teknoloji küçülerek ve çeşitlenerek hepimize büyük kolaylıklar sağlıyor.