Basında Mus2okur
Miliyet Gazetesi pazar eki, 18 Mayıs 2008
Söyleşinin kupürünü görmek için tıklayınız.
Müzik hesaba kitaba gelir
ASU MARO
Mus2okur yazılımı Türk müziğini tüm nota, makam ve formlarıyla görüntülü ve hareketli olarak dinleyip öğrenmeyi sağlayan bir “Multimedia ansiklopedisi”
Lise çağlarında bir müzik aleti çalmaya niyetlenenlerin aklına büyük olasılıkla gitar gelir. Kendi kendinize çalıp söyleyebilirsiniz, dilediğiniz parçayı öğrenmenin sayısız yolunu bulabilirsiniz, hele hele bilgisayar çağında...
Bir uda ya da tambura özenmek pek yaygın değildir. Onlar başka bir alemin çalgıları gibidir, eserleri de başka bir devirden kalma...
İnsan çalacak olsa doğru nota ve sözleri bulması bile mümkün olmaz pek. İnternette bir arama yapın, en bilinen Türk müziği parçasının bile sözlerinin kaç versiyonu çıkacaktır karşınıza, hangisi doğrudur kim bilir... Türk müziğiyle interneti yan yana düşünebilirseniz tabii...
Birileri düşünmüş ama neyse ki. Ve bu düşünce sayesinde öyle bir “icat”la karşı karşıyayız ki bütün bu sorunları ve çok daha fazlasını bir kalemde çözüyor.
Adı “Mus2okur”. Bir “Türk Müziği Multimedia Ansiklopedisi”. Ama kelime oyunu içeren (mus2=musiki) isminin ifade edebildiğinden çok ötesini beceriyor bu küçük kutunun içindeki program. Bilgisayarınıza kuruyorsunuz ve Türk müziğinin bitmez tükenmez sırlarına bir bir vakıf oluyorsunuz.
25 bin eserin kimlik bilgileri
İçinde 25 bin eserin kimlik bilgileri var bir kere. Bestecisi, güftecisi, makamı, usulü... Bunlardan 1000 kadarının ise notası, dolayısıyla müziği. Yani o eseri herhangi bir -ya da iki- enstrümanla; utla, tamburla, neyle, kanunla çaldırabiliyorsunuz.
Üstelik istediğiniz akortta ve tempoda... Üstten dilerseniz notalar, dilerseniz “karaoke” usulü sözler geçiyor ve siz de eşlik ediyorsunuz tabii... Diyelim bir eseri öğrenmek istiyorsunuz, önce düşük tempoda çalışıp ustalaştıkça hızlandırabilirsiniz. Ya da başka bir akorttan çalabilirsiniz; imkanlar, kombinasyonlar neredeyse sonsuz.
Mus2okur´un arkasında iki eski okul arkadaşı var: Kemal Karaosmanoğlu ve Metin Yılmaz. İkisi de matematikçi... 1980´de Yıldız Üniversitesi´nde araştırma görevlisi olarak çalışırken de birlikteymişler, İTÜ´de lisansüstü eğitiminde de.. Askerliği aynı yerde yapmış, beraber ut dersi almışlar... Data-Soft diye bir şirket kurmuşlar ve sonunda da ortak tutkuları matematik ve müzikten ortaya mus2okur çıkmış.
Kemal Karaosmanoğlu ut çalarken bakmış ki temiz, doğru basılı nota bulmak çok güç, kendi kendine programlar yazmaya başlamış. Derken bunu profesyonel bir ürüne dönüştürmeye karar verip beş kişilik bir ekiple çalışmaya başlamışlar. Ve asıl hedefleri nota yazmaya yarayacak bir programken, 18 ayın sonunda mus2okur doğmuş. Nota okumaya, öğrenmeye yarayan, mus2´nin habercisi bir program...
Kendi alanında bir ilk
İyileştirmeler sürüyor, telif hakları alındıkça eser sayısı da artıyor. Ve siz bir kere programı edindikten sonra güncellemelerden hep faydalanıyorsunuz.
Kemal Karaosmanoğlu, YTÜ Sanat Tasarım Fakültesi´nde müzik teknolojileri, müzik aritmetiği gibi dersler veriyor. “Müzik gönülle yapılır, hesaba kitaba gelmez” diyenler için derslerin adları bile şaşırtıcı. Gelgelelim, Pisagor´dan beri müzikle matematiğin kardeş olduğu bir sır değil. Karaosmanoğlu da tam bir “gönül işi” olan Türk müziğinin de pekala analiz edilebileceğini söylüyor: “Önce doğru seslerle öğrensin, ustalaştıkça kapatsın bilgisayarı, istediğini yapsın. Daha başlarken Türk müziği esnektir, dememek gerektiğini düşünüyorum. Bu bir eğitim aracı olduğu için hesaba kitaba pekala gelir.”
Mus2okur “kendi alanında” bir ilk. Çünkü Batı müziği için yazılmış programları Türk müziğinde kullanmak İngilizce klavyeyle Türkçe yazmaya benziyor. Noktalar, çengeller olmadan ne kadar yazılabilirse işte... Buna bir de Batı müziğinde olmayan ara seslerin notada gösterilmesi girince, ortaya kargaşa çıkıyor.
Dolasıyla mus2okur bunları sıfırdan yaratılan bir program marifetiyle çözerek Türk müziğine ciddi bir katkıda bulunuyor. Sırada İngilizce versiyonu ve nota yazmaya yarayacak mus2 var...
“Hoca yanımızda!”
Böylesi bir programın akademik çevrelerde nasıl yankı bulduğunu soruyoruz. Konservatuarlarda her yaptıkları sunum büyük heyecan yaratmış. “Artık okula gelmemize gerek yok” diyen öğrenciler olmuş; “Nasıl olsa hoca yanımızda...”
Çünkü her ne kadar bir amatöre Türk müziğinin kapılarını aralama işlevi görse de, mus2 asıl konservatuvar öğrencileri için büyük nimet. Okulda öğrendiklerini tekrarlamak, sınıfta görmedikleri usulleri ve seyrek kullanılan makamları öğrenmek için birebir.
Kemal Karaosmanoğlu ve Metin Yılmaz´ı ise en çok yeni kuşakları Türk müziğiyle buluşturma ihtimali ilgilendiriyor. Karaosmanoğlu öğrencilerinin tamamının Batı müziği dinlediğini, Türk müziğini “zor” bulduklarını söylüyor üzülerek. Ama nesi zor? Ulaşması zor...
www.musiki.org adresinden ücretsiz deneme sürümünün indirilebileceği mus2okur zoru başarmış, Türk müziğini parmağımızın ucuna getirmiş. İş CD-ROM´u takıp “terennüm etmeye” kalıyor...